IzdvojenoUradi sam

Uradi Sam: Zamena Ulja i Filtera za Ulje

Redovna zamena ulja i filtera za ulje ključna je komponenta održavanja vašeg automobila u dobrom stanju.

Ovaj “uradi sam” projekat je relativno jednostavan i može vam pomoći da uštedite novac, a istovremeno produžite životni vek motora.

Detaljno ćemo vas provesti kroz korake zamene ulja i filtera za ulje na vašem automobilu.

Potrebni materijali:

Novo motorno ulje (sa odgovarajućom specifikacijom)

Novi filter za ulje

Ključ za odvijanje odgovarajućih veličina

Posuda za sakupljanje starog ulja

Rukavice za rad i krpe za brisanje

Ključ za odvijanje filtera za ulje

Dizalica ili krik

* Koraci:

Priprema: Parkirajte automobil na ravnoj površini i isključite motor. Osigurajte se da imate sve potrebne materijale i alate pri ruci. Nosite rukavice kako biste se zaštitili od prljavštine i potencijalno vrelog ulja.

Dizanje automobila: Postavite automobil na dizalicu ili koristite krik kako biste podigli prednji deo vozila. Obezbedite stabilnost postavljanjem oslonaca.

Sakupljanje starog ulja: Postavite posudu za sakupljanje starog ulja ispod odvodnog čepa motora. Otvorite odvodni čep i pustite staro ulje da se iscedi u posudu.

Zamena filtera za ulje: Koristite ključ za odvijanje filtera za ulje i pažljivo skinite stari filter. Pre nego što postavite novi filter, nanesite malo svežeg ulja na gumicu filtera kako biste olakšali sledeću zamenu.

Zatvaranje odvodnog čepa: Nakon što se staro ulje potpuno iscedi, pažljivo zatvorite odvodni čep.

Sipanje novog ulja: Pristupite otvoru za ulje na motoru i pažljivo sipajte novo ulje. Proverite nivo ulja pomoću merne trake i dodajte ulje ako je potrebno prema specifikacijama proizvođača.

Provera filtera goriva (opciono): Ako vaš automobil ima filter za gorivo, proverite da li je potrebno zameniti ga.

Spuštanje automobila: Polako spustite automobil sa dizalice ili krika. Uklonite oslonce i proverite da li je automobil stabilan.

Završetak: Proverite da li postoje curenja ulja ili drugi problemi. Disponujte staro ulje i filter u skladu sa lokalnim propisima o reciklaži.

Zamena ulja i filtera za ulje je važan korak u održavanju vašeg automobila. Ako se osećate nesigurno ili nemate iskustva sa ovakvim radom, uvek je najbolje konsultovati se sa profesionalnim mehaničarem ili servisom kako biste bili sigurni da je posao pravilno obavljen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *